Dialoog over welbevinden in het onderwijs

Op maandag 15 juni organiseerden Hildi van deDNKRS en Renate van der Veen (Leerweg Dialoog) een dialoog over het welbevinden in het onderwijs.

Centraal stond de vraag: Hoe vergroten we het welbevinden in het onderwijs?

Tijdens de dialoog werd deze vraag gezamenlijk onderzocht door aandachtig te luisteren, ervaringen te delen en te reflecteren op de inzichten.

We ontdekten dat het energie geeft als je zelf nieuwe dingen leert en merkt dat dit samengaat met een enthousiaste reactie van de kinderen. Verbinding met de kinderen en echte ontmoetingen blijven centraal staan. Als leerkracht autonomie ervaren en gedeelde verantwoordelijkheid met de leerlingen geven een positieve stemming in je groep. Wanneer leerkrachten, ouders, directeuren en leerlingen met elkaar aan tafel gaan om samen te spreken over wat er leeft, geeft ieder het gevoel gehoord en gezien te worden. Luisteren naar wat er leeft. De kleuter die na de lock-down het schoolplein op rent en naar de leerkracht roept: ‘Juf, ik ben er weer hoor!’, daar wordt een mens gelukkig van. Kinderen die blij naar school gaan!

We zijn het er ook over eens dat onderwijs zoveel meer is dan het curriculum. Een kind of jongere leert niet alleen op school. Het hele leven is leren. En hoe mooi zou het zijn als we kinderen en jongeren ook een voedingsbodem konden geven voor een gelukkig leven? Lessen over welbevinden, liefde en geluk. Of juist geïntegreerd in de andere lessen, of tussen de lessen door, tijdens de onderbrekingen die er ook altijd zijn.
En dat er nu geïnvesteerd mag worden in het welbevinden van de mensen in het onderwijs, dus niet alleen de leerlingen, dat onderstreepten we allemaal.

Wil je ook een keer deelnemen aan een dialoog over onderwijs? Na de zomer organiseren wij opnieuw een aantal gratis dialogen over welbevinden in het onderwijs, zowel online als live.

Praktische informatie

Voor wie? De dialoog is bedoeld voor leerkrachten, docenten, schoolleiders, zorgcoördinatoren en andere mensen die in de dagelijkse praktijk werkzaam zijn in het onderwijs.

Data worden deze zomer vastgesteld
Tijdstip: 15.30 – 18.00 uur
Locatie: deDNKRS, Pieronlaan 7 te Amstelveen

Vind je het leuk om deel te nemen aan deze dialoog, houd onze website en social media in de gaten.

Het initiatief voor deze kosteloze dialoogmiddag is een samenwerking tussen deDNKRS (Hildi Glastra van Loon) en Renate van der Veen van Leerweg Dialoog.

Deel je ervaringen en lees die van anderen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *