Dialoogavonden voor hoogbegaafde volwassenen

Hildi Glastra van Loon (deDNKRS) en Renate van der Veen organiseren drie ontmoetingsavonden voor hoogbegaafde volwassenen. De eerste van deze drie avonden bleek een succes.

De kracht van de groep
Het is prettig om ‘peers’ te ontmoeten. Tijdens de eerste ontmoetingsavond bleek hoe mooi het is om elkaar te inspireren door de collectieve intelligentie van de groep aan te spreken. Dit gebeurde door het onderzoeken van een vraagstuk dat ons bezighoudt. Deze eerste avond hebben we een dialoog gevoerd over hoe het is om hoogbegaafd te zijn. Wat zijn je eerste associaties bij hoogbegaafdheid? Kun je een ervaring delen waarbij je je hoogbegaafdheid sterk hebt ervaren? Stel je de ideale situatie voor waarbij we allemaal helemaal onszelf kunnen zijn in al onze hoogbegaafdheid.

Dialoog
Dialoog onderscheidt zich van andere gesprekken doordat je samen een voorliggende vraag onderzoekt en daarvoor als het ware naast elkaar gaat staan. Door aandachtig te luisteren, ervaringen te delen en te reflecteren op de inzichten ontstaat respect voor elkaars ideeën en ervaringen. Het mooie van dialoog is dat het niet alleen nieuwe inzichten oplevert, maar mensen ook op een dieper niveau met elkaar verbindt. Dit komt doordat het uitwisselen van persoonlijke ervaringen – in plaats van meningen – centraal staat. Een bijzondere ervaring die zo nu en dan ook emoties opriep, maar bovenal energie en herkenning opleverde.

Denken en doen
Naast denken was er ruimte voor doen in de vorm van beeldende opdrachten. Door naast het denkwerk je gedachten en gevoelens om te zetten in beelden, neem je afstand tot je binnenwereld. Van een afstandje kun je ernaar kijken en ziet alles er weer een beetje anders uit. De deelnemers schetsten hun droombeeld ten aanzien van hun ideale wereld voor hoogbegaafden.

Over de begeleiders
Het voeren van dialogen is Renate’s vak. Zij traint mensen die dialoogbegeleider willen worden en begeleidt ook graag dialogen. Hildi is ervaren trainer, coach en beeldend therapeut voor hoogbegaafde kinderen en jong volwassenen.

Interesse?
De volgende bijeenkomsten in dezelfde samenstelling vinden plaats in januari en april. Deze zijn volgeboekt, u kunt zich hiervoor niet meer inschrijven. Maar bij voldoende enthousiasme organiseren we binnenkort nog drie avonden. Houd onze website in de gaten of stuur ons een bericht dat je op de hoogte gehouden wilt worden.

Deel je ervaringen en lees die van anderen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *