HB volwassenen

DialoogavondenCoaching

Dialoogavonden voor hoogbegaafde volwassenen

Hildi Glastra van Loon en Renate van der Veen organiseren drie ontmoetingsavonden voor hoogbegaafde volwassenen. De eerste van deze drie avonden bleek een succes.

De kracht van de groep
Het is prettig om ‘peers’ te ontmoeten. Tijdens de eerste ontmoetingsavond bleek hoe mooi het is om elkaar te inspireren door de collectieve intelligentie van de groep aan te spreken. Dit gebeurde door het onderzoeken van een vraagstuk dat ons bezighoudt. Deze eerste avond hebben we een dialoog gevoerd over hoe het is om hoogbegaafd te zijn. Wat zijn je eerste associaties bij hoogbegaafdheid? Kun je een ervaring delen waarbij je je hoogbegaafdheid sterk hebt ervaren? Stel je de ideale situatie voor waarbij we allemaal helemaal onszelf kunnen zijn in al onze hoogbegaafdheid.

Dialoog
Dialoog onderscheidt zich van andere gesprekken doordat je samen een voorliggende vraag onderzoekt en daarvoor als het ware naast elkaar gaat staan. Door aandachtig te luisteren, ervaringen te delen en te reflecteren op de inzichten ontstaat respect voor elkaars ideeën en ervaringen. Het mooie van dialoog is dat het niet alleen nieuwe inzichten oplevert, maar mensen ook op een dieper niveau met elkaar verbindt. Dit komt doordat het uitwisselen van persoonlijke ervaringen – in plaats van meningen – centraal staat. Een bijzondere ervaring die zo nu en dan ook emoties opriep, maar bovenal energie en herkenning opleverde.

Denken en doen
Naast denken was er ruimte voor doen in de vorm van beeldende opdrachten. Door naast het denkwerk je gedachten en gevoelens om te zetten in beelden, neem je afstand tot je binnenwereld. Van een afstandje kun je ernaar kijken en ziet alles er weer een beetje anders uit. De deelnemers schetsten hun droombeeld ten aanzien van hun ideale wereld voor hoogbegaafden.

Over de begeleiders
Het voeren van dialogen is Renate’s vak. Zij traint mensen die dialoogbegeleider willen worden en begeleidt ook graag dialogen. Hildi is een ervaren trainer, coach en beeldend therapeut voor hoogbegaafde kinderen en jong volwassenen.

Praktisch

  • een groep van tenminste 7 geïnteresseerden
  • drie avonden van 19.30 tot 22.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur
  • elke avond een ander onderwerp
  • IJburglaan 1556, Amsterdam. Na 19.00 kun je hier gratis parkeren
  • de kosten: 240 euro voor drie bijeenkomsten (inclusief btw, thee, koffie en wat lekkers)
  • Data

Interesse?
Heb je belangstelling om deel te nemen, stuur ons dan een bericht.

Coaching voor hoogbegaafde volwassenen

Als je aan je studie of eerste baan begint, heb je vaak grote verwachtingen: eindelijk kun je in je eigen tempo gaan werken, krijg je de kans je talenten te ontplooien, te laten zien wat je waard bent en carrière te maken.

Een deel van de mensen krijgt inderdaad die uitdagende baan, komt terecht bij die baas die de mogelijkheden ziet. Of ze bouwen een prachtig eigen bedrijf op. Ze benutten allerlei mogelijkheden slim en werken zeer efficiënt. Ze kunnen trots zijn op zichzelf en genieten van hun successen.

Maar soms valt het behoorlijk tegen: de studie die je gekozen hebt blijkt niet interessant en je kunt je aandacht niet bij de hoorcolleges houden. Je krijgt de stof voor een tentamen niet in je hoofd en weet niet goed hoe je ervoor moet leren. Het kan ook later mis gaan, als je een baan gevonden hebt: je hebt goede ideeën maar de baas vindt dat het moet blijven zoals het altijd was, collega’s met minder capaciteiten krijgen de promotie, je wordt gepest door gehaaide collega’s die zich door je talenten bedreigd voelen, je hebt altijd gehoord dat je veel talenten hebt maar weet ze niet te benutten. Heimelijk twijfel je aan je capaciteiten en vraag je je af waar de problemen vandaan komen.

In sommige gevallen kan de oorzaak van deze problemen liggen in het feit dat je hoogbegaafd bent. deDNKRS kan je helpen om uit te vinden of je de oorzaak in hoogbegaafdheid moet zoeken en helpt je met het beantwoorden van vragen als:

  • hoe houd je je staande in deze maatschappij,
  • hoe vind je een baan die bij je past,
  • hoe ga je soepel om met collega’s en leidinggevenden en
  • hoe word je gelukkig?

deDNKRS begeleiding
Als je even niet meer weet wat je moet doen of hoe het verder moet of als je ergens van binnen voelt dat je dingen anders wil, kan het fijn zijn om te praten met een coach; iemand die met je meedenkt, voor een luisterend oor of om jezelf te confronteren.

Neem contact met ons op als je interesse hebt in coaching voor volwassenen.

Reacties zijn gesloten.