Impressie van de verrijkingsklas van Wivina

Doel
Tijdens de eerste twee lessen stond uiteraard het kennismaken met elkaar centraal! Daarnaast zijn we aan de slag gegaan met het in kaart brengen van de persoonlijke krachten en ontwikkelpunten. De kinderen hebben een logboekje waarin ze de eigen leerdoelen en hun bevindingen bijhouden.

Fragment
De eerste les zijn we aan de slag gegaan met de Kwaliteitskaarten, het Waardenspel, Open Hartig en Coachkaarten. De kinderen hebben vervolgens een poster van hun eigen binnenkant gemaakt. Ter afsluiting hebben we in de kring gezamenlijk een aantal gezelschapsspellen gespeeld.

Aan het einde van de les hebben we geïnventariseerd waar de kinderen zelf meer over willen leren tijdens de komende verrijkingslessen. Hiervan hebben we een lijst gemaakt. Iedere les wordt nu begonnen met een stukje presentatie of eigen inbreng van een van de kinderen waarna we vervolgens aan de hand van het gekozen onderwerp met de verschillende opdrachten (die steeds zoveel mogelijk een beroep doen op alle drie de denkvaardigheden van Sternberg) aan het werk gaan.

Een jongen deed de aftrap met een mooie presentatie over zijn favoriete dier. Daarna gaf hij ons een les in origami. Vervolgens zijn we in tweetallen aan vijf verschillende tafels aan de slag gegaan met geluidtestjes, dierengeluiden memory, het uitzoeken, beschrijven, onderzoeken van een dier naar keuze, het knutselen van een favoriet huisdier en het ‘blind’ kleien van dieren.
Tijdens de pauzes hebben we een tocht gemaakt door het nabij gelezen park en bos.

We hebben gewerkt aan de hand van de theorie van Robert Sternberg (succesvolle intelligentie) en de cognitieve functies van Emiel van Doorn (onder andere: het waarnemen, nauwkeurig zijn, niet impulsief zijn, gegevens verzamelen, vergelijken en relaties leggen). Daarnaast hebben we met de verschillende testjes de onderzoekcyclus doorlopen.

Het is een gezellige, diverse groep waarin prettig wordt samengewerkt en veel wordt uitgewisseld. De eerste contacten waren dan ook al snel gelegd!

 

Deel je ervaringen en lees die van anderen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *