Impressie van de verrijkingsklas van Meike

Wat hebben we geleerd?
Hoe werkt je brein? En waarom is het handig om dat te weten? Dit waren de vragen die afgelopen keren centraal stonden. En waar we de komende weken nog regelmatig aandacht aan zullen geven.

Wat hebben we gedaan?
Als je weet hoe je brein werkt en wat er gebeurt als je iets nieuws leert, begrijp je ook waarom écht leren soms zo moeilijk is. We hebben het gehad over neuronen, die verbindingen maken met elkaar. Over de moeite die het kan kosten om die nieuwe verbindingen aan te leggen (we vergeleken dat met het hakken van een pad door het oerwoud…) en ook over het gevoel dat daarbij hoort. Wat gebeurt er in je hoofd als het écht moeilijk is, en je iets niet ‘gewoon’ in een keer kunt? Veel kinderen zijn gewend dat het leren bijna vanzelf gaat: van niet weten naar wel weten en begrijpen gebeurt in een haast ongemerkt sprongetje. Wanneer het een keer niet zo makkelijk gaat, helpt het om je te realiseren dat je dan pas echt aan het leren bent: een verandering aanbrengen in je hersenen kost moeite!

Tijdens de opdrachten was er gelukkig genoeg gelegenheid tot het trainen van de hersenen: een pingpongbaan waarin het balletje precies 7 seconden onderweg moet zijn leverde bij veel kinderen momenten op waarbij ze het gevoel hadden zich met een machete een weg door het oerwoud te moeten banen😉. Vorige week kon het doorzetten geoefend worden met een aantal (bijna) onoplosbare doolhoven en creatieve opdrachten. Leuk om te zien dat de kinderen zich bewust vastbijten in de opdracht en niet opgeven, hoe ze elkaar helpen met doorzetten en tips geven.

Tip voor thuis en op school
Je hersenen kun je een beetje vergelijken met een spier: laat ze werken en ze worden sterker! Als het lastig wordt of als een opdracht moeilijk is, kan het helpen je kind hieraan te herinneren; een hulpmiddel bij doorzetten!

Deel je ervaringen en lees die van anderen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *