Wat staat er op de kersttafel van deDNKRS?

Kerst… een periode van samenzijn. Wij vroegen onze collega’s wat zij de leukste, beste en mooiste gezelschapsspellen vinden. We delen deze spellentips graag met je en wensen je een zorgzame en zorgeloze kerstvakantie.

Dixit
Het sprookjesachtige spel Dixit bevat prachtige kaarten die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Alle spelers hebben altijd zes kaarten in hun hand, waarop mysterieuze tekeningen te zien zijn. Om de beurt is een speler de verteller die een kaart uit zijn hand kiest en deze omschrijft. Dit kan door middel van een woord, een zin, of het maken van een gebaar of geluid. De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun handkaarten die ze bij de omschrijving vinden passen. Hierna worden alle kaarten geschud en open op tafel gelegd, waarna het stemproces plaatsvindt. Welke kaart is nu van de verteller? Probeer de kaart van de verteller te ontdekken, laat je niet misleiden door de kaarten van de andere spelers, maar zorg dat zij wel op jouw kaart stemmen.

When I dream
In het spel When I Dream zijn de spelers om de beurt de dromer, die met een slaapmasker op zoveel mogelijk woorden moet raden. De andere spelers zijn droomgeesten. Elke beurt bestaat uit 2 fases: nacht en dag. Gedurende de nacht probeert de dromer zoveel mogelijk woorden te raden. De droomgeesten geven de dromer één woord om een begrip op een kaart te beschrijven. Helaas hebben niet alle geesten de juiste intenties. Pas dan ook op voor de zandmannetjes en de boemannen; zij willen je op een dwaalspoor brengen.

Planet
In het spel Planet gaat iedere speler zelf een planeet creëren. De bedoeling is om de planeet zo te maken dat het een gastvrije omgeving wordt om dierenleven aan te trekken. De spelers kiezen iedere beurt een tegel met bergketens / ijs / woestijn / bos. Ze proberen de tegel strategisch op de planeet te plaatsen. Enkel als je de juiste habitats samenstelt, zullen de dieren jouw planeet boven die van de andere spelers verkiezen. Zo gaat de uil bijvoorbeeld altijd naar het grootste bos dat niet aan water grenst. De speler die aan het eind de meest diverse en meest bevolkte planeet heeft, wint.
Ytien: “Het is een prachtig vormgegeven spel, waarbij veel strategie en (ruimtelijk) inzicht komt kijken. Een aanrader!”

Jenga
Alle speelblokjes worden opgestapeld tot een toren. Ieder speler haalt beurt voor beurt een blokje uit de toren en legt deze terug bovenop de toren. De spelers moeten met een vaste hand zo goed mogelijk deze handeling uitvoeren. Uiteindelijk wordt de toren steeds wankeler. Het spel eindigt als de toren omvalt.

Colonisten van Katan
Je begint in dit spel met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Dat is afhankelijk van de positie van je dorpen. Daarna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je krijgt namelijk niet alle soorten grondstoffen binnen. En die heb je wel nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen. Je kunt ook ontwikkelingskaarten kopen om speciale acties te kunnen doen. Verder loopt er een struikrover rond die sommige landschappen leegrooft. Dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard. Ook ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht brengen punten binnen. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel direct!
Jente: “Ik ben groot fan van Kolonisten van Catan. M’n broertjes en vader spelen dit zo vaak dat ze een hele eigen wereld met eigen regels bedacht hebben!”

Reacties zijn gesloten.