Tips voor op de (achter)bank

Voor een middag thuis of voor tijdens de vakantiereis, hebben we een paar leuke spelletjes op een rijtje gezet. Er is niet veel nodig voor een paar uur plezier. Met een kaartspel, een doosje lucifers en veel fantasie kom je al een heel eind!

Verbindingsspel
Speler 1 noemt twee dingen of personen. Speler 2 moet nu binnen een bepaalde tijd een connectie maken tussen deze twee dingen of personen met een kort verhaaltje. Je kunt het spel natuurlijk nog uitbreiden met bijvoorbeeld voorwerpen (of vervoersmiddelen of emoties) die in het verhaal moeten voorkomen. Een leuke uitdaging!

Kruip eens door een ansichtkaart
Neem een ansichtkaart en vouw die in de lengte. Neem de gevouwen kaart in één hand met de vouw naar onderen. Knip nu de kaart om-en-om in, tot op ongeveer één centimeter van de rand. Zorg ervoor dat de eerste en laatste knip begint vanuit de gevouwen rand. Vouw vervolgens de kaart open en knip de vouwlijn open, behalve het eerste en laatste stukje tot bij de kniplijn. Er ontstaat nu een grote ring, waar je helemaal doorheen kunt kruipen.

(afbeelding: Nemo Science Museum)

Van het een komt het ander
Schrijf een woord van vijf letters op. Per zet mag steeds één letter vervangen worden en dit moet met de resterende letters een nieuw goed woord vormen. Hoe ver kunt je gaan? Voorbeeld: otter – stoer – snoet – loens – logen – lagen – slang.

Olifantenwerk
Geef iedereen een vel krantenpapier. Maak het donker of doe je ogen dicht en daag iedereen uit om een olifant uit te scheuren. Doe daarna het licht weer aan en je ogen weer open. Hoe ziet je olifant eruit? Dit kun je uiteraard ook met andere dieren of voorwerpen doen.

Luciferpuzzels
Alles wat je nodig hebt om de tijd door te komen als je vakantiereis nét iets te lang gaat duren, is een doosje lucifers. Op deze website staan luciferpuzzels en ook andere logische denkpuzzels en raadsels.

Memorykwartet met speelkaarten
Bijna iedereen kent het spel memory. Daarbij heb je een aantal kaartjes met afbeeldingen, waarvan er steeds twee identiek zijn. Alle kaartjes worden omgedraaid en per beurt mag de speler er twee omdraaien. Heb je twee dezelfde, dan mag je de kaartjes uit het spel halen. Wie uiteindelijk de meeste setjes heeft, is de winnaar. In een set speelkaarten heb je nooit twee dezelfde kaarten, dus dit spel werkt anders.

Basisvorm memory
In de basisvorm is het de bedoeling om zoveel mogelijk setjes van twee kaarten te verzamelen. Je gebruikt alle 52 kaarten, zonder jokers. Schud de kaarten en leg ze met de afbeelding naar beneden neer. Degene die aan de beurt is, draait twee kaarten om. Hebben de kaarten eenzelfde waarde in dezelfde kleur, dan heb je een setje. Bijvoorbeeld: schoppen-vrouw en klaveren-vrouw of harten-negen en ruiten-negen. Wanneer je een setje hebt, mag je nog twee kaarten omdraaien. Zijn ze ongelijk, dan worden de kaarten weer weggedraaid en is de volgende speler (met de klok mee) aan de beurt. Als alle kaarten uit het speelveld weg zijn, is de speler met de meeste setjes de winnaar. Je kunt eventueel punten noteren, voor elk setje heb je dan één punt.

Spelvariant memory met kwartet
Met een toevoeging wordt het kaartenmemory nog leuker en spannender. We voegen een element uit kwartetten toe. Op het moment dat je aan de beurt bent, mag je bij andere spelers een setje opvragen, als je zelf het aanvullende setje hebt. Bijvoorbeeld: jij hebt ruiten-acht en harten-acht. Je weet dat een van je medespelers eerder het andere acht-setje heeft gedraaid, dus schoppen-acht en klaveren-acht. Dan mag je aan die speler het setje opvragen. Hierdoor heb jij een kwartet, je hebt vier achten. Zo’n kwartet leg je gedekt op tafel. Je moet natuurlijk wel aan de goede speler het ontbrekende setje vragen, anders is je kans voorbij. Let er wel op dat je beurt voorbij is als je twee ongelijke kaarten hebt gedraaid of aan de verkeerde speler een setje hebt opgevraagd. Als alle kaarten uit het speelveld zijn en alle kwartetten zijn gevormd, dan is de speler met de meeste kwartetten de winnaar.

Deel je ervaringen en lees die van anderen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *