Tips voor op de (achter)bank

Elastiekspelletje
Sla in een houten schijf van ongeveer 10 centimeter doorsnede op gelijke afstanden 8 dunne spijkers (zie tekening). Doe een elastiekje om de spijkers. De spelers halen nu om beurten het elastiekje van een spijker of doen het er juist omheen. Wie als eerst een driehoek kan vormen, is de winnaar.

Breinbreker
Dit is een variant op Mastermind. Speler 1 schrijft een woord op van vier letters. Speler 2 moet dit woord proberen te raden. Dat doet hij door zelf een vierletterwoord op te schrijven. Speler 1 zegt dan hoeveel letters van dat woord op de juiste plaats in het te raden woord staan. Hij zegt ook hoeveel letters wel goed zijn, maar nog niet op de juiste plaats staan. Vervolgens schrijft speler 2 een tweede woord op waarmee hetzelfde gebeurt. De bedoeling is in zo weinig mogelijk beurten het woord te raden dat speler 1 op zijn papiertje heeft saan. Voor elke beurt krijg je een strafpunt.

De spiegelende weg
Leg voor een grote spiegel een stuk papier waarop je een kronkelende weg hebt getekend. De spelers proberen om beurten in de spiegel kijkend met een potlood de weg te volgen. De speler die het minst in de berm raakt, is de winnaar.

Letterrooster
Iedere speler tekent een rooster van 5 x 5 hokjes. Om beurten zeggen de spelers een letter, die alle spelers ergens in hun rooster moeten plaatsen. De bedoeling is om op die manier zoveel mogelijk woorden te vormen, zowel verticaal als horizontaal. Je moet dus goed nadenken waar je de letters neerzet. Als het rooster helemaal vol is, wordt de winnaar bepaald. Elke letter van een woord is goed voor 1 punt.

De rode hamer
De website www.rodehamer.nl staat vol met raadsels en logische denkpuzzels, onderverdeeld in categorieën. Voorbeeld: ’Hoe kun je een bal gooien zo hard als je kunt en ervoor zorgen dat de bal weer bij jou terecht komt. De bal zit nergens aan vast, er is geen muur en niemand vangt hem en gooit hem terug naar je.’

Deel je ervaringen en lees die van anderen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *