Tips voor trips in de zomervakantie

Het Universum van Amsterdam (Amsterdam)
De grootste kaarten ter wereld liggen in de vloer van de Burgerzaal, in het hart van het Koninklijk Paleis Amsterdam (voorheen het Stadhuis). In de tentoonstelling Het Universum van Amsterdam – Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie wordt het verhaal van de unieke vloerkaarten in de Burgerzaal verteld. Ook is een selectie van de mooiste Amsterdamse kaarten en atlassen uit de zeventiende eeuw te zien.

Presence, tentoonstelling in Groninger Museum (Groningen)
Presence is het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Presence is een 800 m2 groot levend lab. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.

Doe- & draaidagen Oyfo Techniekmuseum (Hengelo)
Iedere derde zondag van de maand is er een Doe- & draaidag in het Oyfo Techniekmuseum. Voor jong en oud is het een leuk spektakel om de oudere machines in werking te zien. Geniet van de grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines. Hier zie en voel je hoe vroeger fabrieken, stoomschepen en treinen werden aangedreven.

Wadlopen (de Waddeneilanden)
Met je voeten in het slik of het water maak je zelf deel uit van de natuur. De weidsheid van het Waddengebied is overweldigend en uniek. Een ongerept stuk natuur in Nederland waar de zee en de wind vrijelijk hun gang kunnen gaan. Zwerftochten over het wad zijn ook heel geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar. De tochten staan in het teken van het ontdekken en beleven van het wad met zijn unieke landschap.

Kattevennen en Cosmodrome (Genk, België)
Het Europlanetarium Genk is een volkssterrenwacht met een tot Cosmodrome uitgebouwd planetarium in het natuur- en recreatiegebied Kattevennen, ten noordoosten van het centrum van Genk. Het functioneert tevens als een van de zes toegangspoorten naar het Nationaal Park Hoge Kempen. Het Cosmodrome organiseert tal van interessante activiteiten; van theater onder de vallende sterren tot zonnekijkdagen en van 360-graden-shows over het heelal tot maankampen.

Tekenen in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden)
Studio RMO is een tentoonstelling én een tekenatelier. Je kunt de kunst van de oude Grieken bewonderen en als tekenaar aan de slag gaan. In Studio RMO sta je oog in oog met gipsen replica’s van beroemde Griekse beelden uit de oudheid. Griekse kunstenaars waren namelijk waanzinnig goed in het maken van beelden. Bestudeer de beelden, doe de tekenopdrachten en word zélf de kunstenaar!

Deel je ervaringen en lees die van anderen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *