Zomeractiviteiten bij deDNKRS

Atelier voor sensitieve creatieve geesten

Schilderen, tekenen, construeren en creëren zonder thema en zonder oordeel, onder begeleiding van Hildi Glastra van Loon, beeldend therapeut gespecialiseerd in hoogbegaafdheid.

In het vierdaagse atelier voor sensitieve creatieve geesten krijgen kinderen de rust en ruimte om in vrijheid en uitsluitend voor zichzelf te schilderen, tekenen of construeren. Er is ruimte om te onderzoeken, te experimenteren en je eigen pad te kiezen in jouw creatieve proces. Wij bieden een veilige omgeving waarin kinderen hun creativiteit kunnen ontwikkelen en grenzen kunnen verleggen. Kinderen ontwikkelen eigenwaarde als wij hun creaties accepteren zoals ze zijn.

Het doel van het atelier is om de spontane processen (weer) op gang te brengen of vrijelijk hun gang te laten gaan. Je schildert of knutselt alleen voor jezelf in een kleine groep van maximaal 8 kinderen. Je kunt je fantasie en creativiteit de vrije loop laten. 

Dit doen wij zo
In het atelier bieden we ruimte en vrijheid om je in alle rust te verdiepen in de materialen en je werk. 
Er worden geen opdrachten, thema’s of voorbeelden aangeboden en er wordt zo min mogelijk over het werk gesproken.
Wij inspireren, faciliteren en steunen alleen. 
Iedere dag wordt een selectie van materialen aangeboden.
We bieden materialen aan die uitnodigen tot onderzoek en creëren, zoals teken- en schildermaterialen, maar ook kraaltjes, dopjes, kurken, klei, etc. 
Wij bieden een open, lichte ruimte waar je een fijn plekje kunt zoeken om naar hartelust te creëren.
We bespreken een paar heldere regels met de kinderen die de randvoorwaarden vormen om een veilige, oordeelvrije omgeving te creëren. 
(Zie toelichting onderaan.)

Praktisch
4 ochtenden van maandag 12 juli tot en met donderdag 15 juli van 9.00 tot 12.30 uur. VOL
4 ochtenden van maandag 16 augustus tot en met donderdag 19 augustus van 9.00 tot 12.30 uur. VOL

We werken van 9.30 tot 12.00 uur met materiaal met tussendoor een pauze.
We sluiten af door samen te lunchen en spelen tot 12.30 uur.
Groepsgrootte: 8 kinderen
Leeftijd: 7 – 11 jaar (groep 4 t/m 8)
Locatie: Pieronlaan 7 in Amstelveen
Kosten: € 275,- inclusief materiaal, limonade en iets lekkers
Begeleiding: Hildi Glastra van Loon, beeldend therapeut en specialist hoogbegaafdheid

Toelichting
Dit atelier is gebaseerd op het Schilderoord van Arno Stern en de ideeën van de Deense gezinstherapeut Jesper Juul. Zij gaan er beide vanuit dat kinderen de wereld vanuit zichzelf mogen ontdekken en dat volwassenen hierin een gelijkwaardige rol moeten spelen. Alle kinderen dragen een sterke bron van ideeën in zich en door ze rust en ruimte te bieden, kunnen deze ideeën tot ontwikkeling komen. Hierbij spelen zowel bewuste als onbewuste processen een rol. Door zonder thema’s en oordeelvrij te werken kunnen dingen uit het onbewuste naar boven komen en bewust worden. Kinderen ontwikkelen eigenwaarde als wij ze accepteren zoals ze zijn en dus ook hun creaties accepteren zoals ze zijn. Wanneer we als volwassenen focussen op het proces in plaats van op het resultaat gaan kinderen onderzoeken en experimenteren zonder een vastgesteld eindresultaat voor ogen te hebben. Zo kunnen zij samen met het kind de wereld ontdekken.

Wees er snel bij want vol is vol!


Go-cursus voor (door)denkers

Voor wie het leuk vindt om (door) te denken en samen met anderen het prachtige bordspel Go te leren spelen, bieden wij de zomeractiviteit Go!

In onze vierdaagse zomercursus Go word je door leraren van de Nederlandse Go Bond meegenomen in dit boeiende ruim 4.000 jaar oude spel. Tijdens middag 1 en 2 leer je de basisregels van het spel en kun je zelfstandig een pot spelen en tellen. Op de derde middag maak je kennis met enkele tactieken. We sluiten de cursus af met een klein toernooi op de vierde dag.

Zoals dat past in de wellevende tradities van het Go spel heerst tijdens de cursus een rustige en tolerante sfeer en staan we open voor elkaar. Zowel kinderen uit de basisschoolleeftijd als jongeren uit het voortgezet onderwijs zijn welkom.

Praktisch
4 middagen van 16 t/m 19 augustus 2021
(deze data zijn onder voorbehoud en worden eerdaags definitief vastgesteld)
Tijdstip: dag 1 t/m 3: 14.00 16.30 uur / dag 4: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: deDNKRS, Pieronlaan 7, Amstelveen

Leeftijd: 8 – 16 jaar
Kosten: € 195,- (inclusief thee/limonade en iets lekkers)
Begeleiding: vakleraren van de Nederlandse Go Bond

De cursus kan doorgaan bij minimaal 6 deelnemers.

Toelichting
Go is een, van origine Oost-Aziatisch, bordspel voor twee spelers. Het zou rond het jaar 2000 voor Christus bedacht zijn en wordt nog steeds in nagenoeg ongewijzigde vorm gespeeld. Het wordt door miljoenen beoefenaars gespeeld in het land van oorsprong, China, en de buurlanden Korea en Japan en daarbuiten. Het woord go (dat zowel op zijn Nederlands als op zijn Engels uitgesproken mag worden) is de Europese versie van de Japanse naam I-Go (Kanji: 囲碁 of 碁). In China heet het spel Weiqi (围棋), in Korea Baduk (바둑).

Inschrijfformulier

  Aanmelden voor:

  Gegevens:
  Voornaam*
  Achternaam*
  Geboortedatum*
  Adres*
  Postcode*
  Plaats*

  Gegevens ouder of verzorger:
  Naam*
  Mobielnummer*
  E-mailadres*
  Bijzonderheden

  U heeft kennis genomen van de algemene voorwaarden en gaat hiermee akkoord:*
  ja

  Ik wil graag deDNKRS kwartaalnieuwsbrief ontvangen


   
   
  * verplicht in te vullen velden

  Reacties zijn gesloten.